Natural Horsemanship, communiceren met je paard

Bij natural horsemanship wordt er op een natuurlijke manier omgegaan met het paard. Dit betekent dat er gekeken wordt naar hoe paarden in het wild met elkaar omgaan en communiceren. Dit wordt vervolgens omgezet naar onze lichaamstaal en hoe wij met onze communicatie zo dicht mogelijk bij die van het paard kunnen komen. Daarbij leren we het paard beter te begrijpen.

Vroeger en nu
Natural horsemanship lijkt tegenwoordig een boost te krijgen, maar ook heel vroeger werd hier al mee gewerkt. Er zijn foto’s van paardeneigenaren met hun paarden, waarbij de paarden zonder hoofdstel om voor de wagen liepen, of gereden werden. Een paard op deze manier trainen duurt langer, omdat je samen moet leren om elkaar te begrijpen en elkaar te vertrouwen. Het effect is echter groots. Omdat het veel tijd kost, wordt er helaas nog niet door iedereen mee gewerkt. Vroeger waren de paarden vooral goed voor transport en landbouw en was er weinig tijd om de paarden op een bijzondere manier te trainen. Tegenwoordig hebben we een druk leven waarbij de tijd voor plezier eigenlijk te kort is om daadwerkelijk een dergelijke band met je paard op te bouwen.

Wedstrijden
In sommige landen, zoals Polen, worden wedstrijden georganiseerd voor mensen die op een natuurlijke manier met hun paarden omgaan. Dit zijn gewoon de wedstrijden zoals wij ze ook kennen, maar de paarden worden zonder hoofdstel en andere hulpmiddelen gereden. In de reguliere paardensport wordt dit nog niet getolereerd.

Internet
Door internet is het doorgeven van informatie een stuk makkelijker geworden. Dat geldt ook voor de paardensport en natural horsemanship. Via de social media proberen experts op dit gebied hun kennis door te geven aan ieder die het wil leren. Bekende namen hierin zijn Pat Parelli, Warwick Schiller, Rick Gore en Klaus Ferdinand Hempfling. Daarnaast is het nu ook erg eenvoudig om natuurlijk gedrag van paarden via de computer te bestuderen. Een reis naar de echte wilde paarden of een dag in de wei verblijven is niet nodig als je toch deze informatie tot je wilt nemen. Daarbij krijg je via de moderne weg ook nog eens tekst en uitleg bij dit gedrag en hoe je het om kunt zetten naar je eigen leven met paarden.