Hoe gebruik je een slowfeeder?

hooi

Het voeren van paarden en pony’s met een slowfeeder heeft een heleboel voordelen. Het gebruik van een slowfeeder hangt af van het type slowfeeder. Er zijn een heleboel verschillende feeders te vinden, met allemaal een andere manier van gebruik. Sommigen zijn beter geschikt voor gebruik in de stal, terwijl anderen ook geschikt zijn voor in het weiland. Om je een beeld te geven van het gebruik, volgt hier een beschrijving van verschillende soorten slowfeeders.

Wat is een slowfeeder?
Een slowfeeder is een systeem om paarden of pony’s te voeren met een langere voertijd dan wanneer ze op een normale manier hooi eten. Met een slowfeeder kun je paarden onafgebroken toegang verlenen tot het eten van hooi, zonder dat er te snel of te veel wordt gegeten. Het bestaat  bijvoorbeeld uit een net met fijne mazen of een rek dat over het hooi wordt gelegd. Zo kunnen de paarden iets minder makkelijk bij het hooi en moeten ze wat moeite doen voor hun eten. Ze doen er dan langer over om vol te raken en dat is een meer natuurlijke manier van eten voor paarden. De spijsvertering van paarden is namelijk gebouwd op het eten van kleine hoeveelheden verspreid over de hele dag. Door paarden de hele dag toegang te verlenen tot het hooi, kun je een heleboel problemen voorkomen. Er zijn diverse soorten slowfeeders te koop.

Het gebruik van verschillende slowfeeders
Het belangrijkste onderscheid tussen de verschillende soorten slowfeeders is de manier van plaatsen. Er zijn slowfeeders die moeten worden opgehangen, maar ook feeders die op de grond kunnen worden gezet. Als je kiest voor een hangende variant, let er dan wel op dat het paard geen onnatuurlijke of pijnlijke houding moet aannemen waardoor hij zijn nek of rug overbelast. Slowfeeder netten zijn in verschillende afmetingen te verkrijgen. Hoe fijner de mazen, hoe lastiger het is om het hooi eruit te krijgen. Je geeft het paard dus wat extra uitdaging met een fijner net, maar je moet wel oppassen dat het paard niet te gefrustreerd raakt. Als je vermoedt dat de mazen te fijn zijn, kun je overwegen om een net met grovere mazen aan te schaffen. Het nadeel van een slowfeeder met te grote mazen is dan weer dat paarden er in kunnen blijven steken met hun hoeven en dat het alsnog makkelijk is om het hooi eruit te krijgen.