Gelderlander

De Gelderlander is een krachtig warmbloed paardenras dat werd gefokt in de provincie Gelderland. Het ras heeft een eigen fokrichting binnen het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland.

Zeldzaam ras

GelderlanderDe Gelderlander werd oorspronkelijk gefokt als werkpaard dat veelzijdig gebruikt kon worden. Het paard moest oorspronkelijk doordeweeks op het land kunnen werken als trekpaard en in het weekend moest het paard gebruikt worden als stijvol rij- en tuigpaard. Bij het vroege ontstaan van het Gelderse paardenras zijn onder andere Andalisiƫrs, Napolitaners, Anglo-Normaanse paarden, Norfolk Trotters en Holsteiner paarden gebruikt voor het fokken. In de 19e eeuw werd fokmateriaal gebruikt van Oost-Friese paarden, Hackneys en Engelse volbloeds. De verwantschap tussen beide Nederlandse warmbloed rassen lijkt uit dat Groninger hengsten steeds voor honderd procent werden toegelaten als vader voor de Gelderse veulens.

Na de Tweede Wereldoorlog nam de populariteit onder de tuigpaarden af door de motorisering in de landbouw, maar de Gelderlander bleef nog steeds actief in landelijke rijverenigingen. Door veredeling in de richting van rijpaardtypes kwamen veel nakomelingen van de Gelderlander terecht in de meer algemene sportpaarden register. De Gelderlander staat samen met het Groninger paard aan de basis van fokkerij die als zeer succesvol Nederlands warmbloedpaard worden gezien.

Het Gelders paard is tegenwoordig zeer zeldzaam. Hoewel het een eigen fokregister heeft, maken veel liefhebbers van het ras zich ernstige zorgen om het voortbestaan van het ras. De bezorgde liefhebbers en fokkers van het Gelderse ras hebben in 2005 een stichting opgericht met als doel het Gelderse ras te behouden. De stichting benadrukt heel erg de lange levensduur en de betrouwbaarheid in het paard. De stichting wijst er ook op dat het paard veel positieve eigenschappen heeft, met name voor de hele brede massa recreatieruiters. Door kruisingen tussen de Engelse volbloed en de Gelderlander zie je dat het paard zich stukje bij beetje vaker voor laat komen op wedstrijden en shows.